Karşılama oyununda temel yürüme, ayak vurma ve erkeklerde çökme figürü yaygın olarak icra edilir. Bunun yanında bu üç figüre bağlı olarak doğaçlama yoluyla türetilmiş 10 kadar figür icra edilmektedir. Oyun, davul-zurna, bağlama ve kemençe ile de oynanır. En az iki kişi ile oynanır.
Contents
- 1 Karşılama oyunu nasıl bir şey?
- 2 Giresun halk oyunları Nelerdir?
- 3 Fingil havası nedir?
- 4 Hora ve karşılama hangi yöreye aittir?
- 5 Kaşıklı karşılama hangi yöreye ait?
- 6 Sallama Oyunu Hangi Yöre?
- 7 Giresun dağlık mı?
- 8 Kemençe Giresun’un mu?
- 9 Giresun hangi yemeği meşhur?
- 10 Giresun’un meşhur yemekleri nelerdir?
- 11 7 bölgenin halk oyunları nelerdir?
- 12 Bablekan hangi yörenin?
- 13 Kaşık halk oyunu nedir?
- 14 Hora hangi yöreye ait bir oyundur?
- 15 Bar oyunu nasıl oynanır?
- 16 Kaşık oyunu hangi yöreye ait?
- 17 Çayda Çıra oyunu nasıl oynanır?
Karşılama oyunu nasıl bir şey?
Karşılama, kadın ve erkeklerin karşılıklı yürüttükleri halk oyunları. Ege Bölgesi, Karadeniz, Güney Marmara, İçbatı Anadolu, Konya çevresi, Mersin ve Doğu Anadolu bölgesinde oynanmaktadır. Düğünlerde karşılıklı, yan yana oynanan oyunların kalıplaşmasıyla ortaya çıkmıştır.
Giresun halk oyunları Nelerdir?
Giresun’da horon havaları, sallama, kol havası, karşılama ve metelik yaygın şekilde oynanan oyunlardır. Giresun yöresiyle özdeşleşmiş oyun türü karşılamadır. Karşılıklı olarak oynandığı için karşılama adıyla anılır.
Fingil havası nedir?
Fingil (Kolbastı – Metelik) havası çoğunlukla türkülü oyunlardır. Giresun´da bu gün hemen hemen bütün gruplar ya Lazutlar´ı yada Dereboyu Kavaklar´ı kullanırlar. Bunlar çoğunlukla popüler olduğu ve insanların kulağında ezgileri zaten var olduğu için icrası da kolay olduğundan çokça rağbet görür.
Hora ve karşılama hangi yöreye aittir?
Trakya Bölgesi’nin en önemli kültürel unsurlarından bir tanesi olan Hora; Yunancada ‘Oyun’ anlamına gelen Horos kelimesinden türemiştir. Bölge insanının sıcak kanlı ve hareketli özelliklerini yansıtan oyunun hızlı ritimli ve kıvrak hareketler gerektiren bir halk oyunu olduğunu söyleyebiliriz.
Kaşıklı karşılama hangi yöreye ait?
Eskişehir yöresi halk dansları yerleşim evreleri, yöre halkının yapısı ve coğrafi konumun gereği değişik karakterler gösterir. Tür olarak karşılaştırıldığında erkek ve kadın dansları ayrı nitelikler taşımaktadır. Erkek dansları “Kaşıklı Zeybek” türü özelliği gösteren danslardır.
Sallama Oyunu Hangi Yöre?
Tef eşliğinde çalınıp oynanan genelliklekadınlar tarafından oynanan, oyun havası tarzındaki oyunlardır. Yöredeki tef oyunları 2/4, 4/4, 9/8 lik ölçülerde çalınmaktadır. İbradı / Akseki yöresinde “Sallama” olarak nitelendirilen oyunlar da bu grubun içerisinde yer almaktadır.
Giresun dağlık mı?
Karadeniz kıyılarına paralel olarak uzanan Doğu Karadeniz sıra dağları,ilimizde Giresun dağları adını alır. Kıyı boyunca devam eden dar bir düzlükten sonra içeriye doğru yükseklikler artar,ilin güneyindeki Kelkit vadisine doğru yükseklikler azalır.İl topraklarının yüzde 94.3’ü dağlıktır.
Kemençe Giresun’un mu?
Davul-zurna, kemençe ve bağlama genelde yaygındır. Bağlama, Giresun merkezinde yaygındır. Kemençe ise Trabzon’a yakın ilçelerde ve Kelkit Havzası dışında kalan iç bölgelerde yaygın olarak kullanılır. Kaval, oyun müziklerinde çeşitlilik yaratmak amacıyla son zamanlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Giresun hangi yemeği meşhur?
GİRESUN’UN MEŞHUR YEMEKLERİ
Giresun’un meşhur yemekleri nelerdir?
Giresun’un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
7 bölgenin halk oyunları nelerdir?
Şimdi sırayla öğrenelim:
Bablekan hangi yörenin?
Bablekan Oyunu – Şırnak
Açıklama: Önde serçe parmakları tutulur. Önce sol ileri olmak üzere, sağ ve sol ayaklar atılır.
Kaşık halk oyunu nedir?
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye’de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Hora hangi yöreye ait bir oyundur?
Hora, Trakya Bölgesi’nde oynanan oyunların genel adı. Yunancada Horos, khoros, choros ‘oyun (dans)’ anlamına gelmektedir.
Bar oyunu nasıl oynanır?
Müzik eşliğinde, genellikle davul ve zurnanın çaldığı ezgiler üzerine, erkekler tarafından oynanır. Bar genellikle bir sıra oyunu olmakla birlikte, zaman zaman tek ve iki oyunculu olarak da icra edilir. Sıra oyununda oyuncular el ele tutuşurlar ya da kol kola verip ellerini birbirlerinin omuzuna koyarlar.
Kaşık oyunu hangi yöreye ait?
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye’de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Çayda Çıra oyunu nasıl oynanır?
Her erkek, eşinin etrafında bir tur döner. Ardından yeniden çember oluşturulur ve sonrasında düz bir çizgi oluşturana kadar dönülür. Düz çizgi oluşturulması ardından ileri 8 adım gelinir ve eğilerek şamdanlar yere bırakılır. Şamdanların bırakılması ardından çayda çıra oyununa has bir türkü söylenir.